מודדי שטח האם בעלי מקצוע שרבים מאיתנו פוגשים בעיקר בנסיעה על כבישי ישראל, כשאחד מהם עומד עם מוט מדידה בידו בעוד השני משקיף עליו דרך מכשיר אלקטרו אופטי מרחוק, שניהם לבושים וסט זוהר. את המודדים האלה אתם עשויים לפגוש גם במקרה של מדידות ארנונה, קרי מדידות שיש לבצע בחללי פנים של נכסים על מנת לקבוע את השטח המדויק של הנכס לצורך חישובי החבות בארנונה. כיצד נקבעת הארנונה על נכסים? מי אחראי לבצע את המדידה בפועל? האם אתם חייבים לקבל מדידה שבוצעה על ידי העירייה? מה אתם יכולים לעשות בכדי לבדוק את אמינות הבדיקה של העירייה? בשורות הבאות ננסה להסביר את עיקרי הדברים בכל הנושא של מדידת נכסים לצורך ארנונה.
כיצד נקבעת ארנונה על נכסים?
על פי החוק במדינת ישראל, רשאית כל רשות מקומית לגבות מתושביה מס עירוני הנקרא ארנונה. הארנונה הוא מס שאמור להוות את עיקר הכנסותיה של הרשות המקומית לטובת פעילויות כמו פיתוח הישוב, פינוי זבל, סלילת כבישים, מימון פעילות משרדי הרשות המקומית וכן הלאה. ככלל, גובה תשלום הארנונה שיחול על כל תושב נקבע על פי שני פרמטרים מרכזיים: שטח הנכס שעבורו משולמת הארנונה והמיקום של הנכס. תעריף הארנונה ברשות המקומית מפורסם על פי חבות הארנונה למטר מרובה של נכס בנוי. תעריף זה יכול להשתנות בהתאם לסוג הנכס ולמיקום שלו בישוב. כך למשל, בתים בצפון תל אביב ישלמו יותר ארנונה למ"ר של נכס בנוי לעומת בתים בדרום תל אביב. לעיתים יכול תעריף הארנונה להשתנות ואף לקפוץ בצורה דרמטית בהפרש של רחוב אחד.
חבות הארנונה חלה גם על חנויות, מחסנים, מבני ציבור, מפעלי תעשייה וכדומה, כשלכל סוג נכס כזה ישנו תעריף שונה. מבני מסחר ישלמו בדרך כלל ממבני תעשייה בעוד סוגים מסוימים של ארגונים ישלמו מס מופחת ואולי אף יזכו לפטור מלא, למשל מבני רפואה, מלכ"רים, מבנים לטובת הציבור וכן הלאה. לאחר שיש בידינו את התעריף למ"ר שחל על הנכס שלנו, כל שצריך לעשות הוא למדוד את שטח הנכס ולהכפיל את שטח הנכס במ"ר בתעריף למ"ר וזהו גובה הארנונה שחלה על הנכס לתשלום שנתי או מחולק לתשלום חודשי או דו חודשי.
כיצד נקבע שטח הנכס?
ככלל, כל נכס שנבנה בישוב עובר תהליך של רישום במסגרתו על בעל הנכס לספק מפה ושרטוט של הנכס המוגמר. או אז נרשמות הזכויות של בעל הנכס בטאבו ומוגדרים עבורו גוש וחלקה. אחד הנתונים הנכללים בתיק הנכס הוא שטחו ועל פי נתון זה נוהגות הרשויות המקומיות לגבות את הארנונה. יחד עם זאת, לרשות המקומית נתונה הזכות לבצע מדידות משלה או מדידות חדשות אם להערכתה המידות הרשומות אינן משקפות את המציאות או שלהערכתה או ידיעתה בוצעו שינויים בנכס שיכולים להשפיע על חישוב שטח הנכס. כך למשל, רשויות מקומיות מסוימות אינן לוקחות בחשבון מרפסות שמש עם פרגולה בחישוב שטח הדירה, בעוד רשויות אחרות ידרשו תוספת עבור שטח המרפסת לאחר שנבנתה בה פרגולה או שבוצעה סגירת חורף של המרפסת. כללים אלה יכולים להשתנות מרשות לרשות בהתאם לחוקי העזר העירוניים. במידה והרשות מעוניינת בכך, היא יכולה לשלוח מודדים משלה לצורך ביצוע מדידה של שטח הנכס ומרגע שעשתה זאת, תוצאות המדידה שהתקבלו הן התוצאות הקובעות ועל פיהן ייקבע שטח הנכס לצורך חישוב הארנונה.
מדידת נכסים לצורך ארנונה
אם מסיבה כלשהי אתם מעריכים כי חישוב שטח הנכס שלכם שגוי, בין שאתם מייחסים לרשות המקומית שערכה את המדידות זדון בכוונותיה ובין שלדעתכם מדובר בטעות, גם לכם יש את הזכות לבצע מדידות משלכם. לצורך כך יהיה עליכם להזמין מודד מוסמך שיבצע מדידה של שטח הנכס שלכם. חשוב מאוד שתקפידו על כך שאתם מזמינים מודד מוסמך בלבד, שכן מדידה שבוצעה שלא על ידי מודד מוסמך לא תתקבל כלל כמדידה קבילה לכל הליך מנהלי או משפטי שאולי תצטרכו להיכנס אליו בהמשך הדרך. את רשימת המודדים המוסמכים הפועלים בישראל תוכלו למצוא באתר האינטרנט של מרכז מיפוי ישראל (מפ"י).
המודד שתזמינו, בהנחה שהוא מודד מוסמך ומורשה, הינו הגורם המוסמך לביצוע מדידות נכסים לצורך ארנונה. המדידה יכולה להתבצע במספר טכניקות או בשילוב שלהן, לרבות שימוש בסרטי מדידה ובמכשור טכנולוגי למדידת מרחק מקיר לקיר. מודד כזה, שבמצע את המדידה מטעמכם יקפיד לבצע מדידה סופר מקצועית ויסודית על מנת להבטיח שהתוצאה הסופית תהיה התוצאה האותנטית על פי החוק בהתחשב גם בעובי הקירות, חללים סגורים או פתוחים וכן הלאה. בתום המדידה יסופק לכם דו"ח מדידה עם התוצאות שהתקבלו ועליכם לשמור דו"ח זה שיכול לשמש אתכם כראייה משפטית.
מה עושים אם קיים פער בין מדידת הרשות המקומית והמדידה שלכם?
מן הסתם, אם המדידות שלכם מראות כי שטח הדירה גדול יותר מזה שקבעה הרשות המקומית, אתם אינכם מחוייבים לדווח על כך ותוכלו לקבל את קביעת הרשות המקומית בראש שקט ואפילו מתוך הבנה שאתם למעשה משלמים פחות ממה שאתם צריכים לשלם באמת. לעומת זאת, אם התוצאות מעידות על כך ששטח הדירה בפועל הוא קטן יותר מזה שקבעה הרשות המקומית, תוכלו להגיש ערעור למחלקת הארנונה בעירייה בצירוף דו"ח המדידה שנמסר לידיכם על ידי המודד המוסמך שהזמנתם. במרבית המקרים, תבדוק הרשות המקומית את הנתונים בצורה רצינית ותחליט האם לקבל את הערעור, האם לדחות אותו או אולי לבצע בדיקה חוזרת מצידה.
ערוץ משפטי -מדידה לארנונה
תהיה החלטת הרשות המקומית אשר תהיה, לרשותכם תמיד עומד הערוץ המשפטי שאליו תוכלו לפנות אם הרשות המקומית אינה מוכנה לקבל את עמדתכם שמבוססת על נתונים מקצועיים ומהימנים וגם אינה יודעת להסביר בצורה סבירה מדוע היא נוהגת כפי שהיא נוהגת. במקרה כזה, תוכלו לשכור את שירותיו של עורך דין ולהגיש תביעה נגד הרשות המקומית. אם אתם חוששים מכך שאתם עלולים להיכנס להליך ארוך ומעייף אתם לא בהכרח טועים. במקרים רבים נעשה ניסיון לפתור את העניינים האלה במהירות, המה גם שמבחינתכם לא נדרש מאמץ מיוחד לצורך ניהול התביעה ואם תוכיחו את צדקתכם גם תוכלו לתבוע את הוצאות המשפט שחלו עליכם. יחד עם זאת, אם פערי המדידה הם מינוריים והשפעתם על סך הארנונה שלכם היא מינורית וזניחה, ייתכן שכדאי לכם פשוט להסתפק בהגשת ערעור לעירייה ולא מעבר לכך.
יחד עם זאת, חשוב שתדעו שהדרך להזמנת מודד מוסמך לצורך מדידת נכסים לצורך ארנונה היא דרך שפתוחה בפניכם בכל עת וכל עוד עשיתם זאת באמת דרך מודד מוסמך, הדו"ח שיסופק לכם הוא דו"ח קביל מבחינה משפטית. את המדידה תוכלו לבצע בנכס מגורים, בחנות, במחסן, במפעל או בכל נכס אחר שהרשות המקומית דורשת מכם לשלם עליו ארנונה. המודד יוכל לסייע גם בחישוב השטח החייב בארנונה על פי חוקי העזר העירוניים הספציפיים החלים באותה רשות מקומית, אם כי תפקידו של המודד הוא לספק לכם את המידות של הנכס ואת כל יתר ההתאמות הנדרשות יהיה עליכם לעשות בעצמכם, לרבות התאמות לחוקי העזר העירוניים לחישוב ארנונה.
אחד השירותים היותר פופולאריים בו פוגש מודד מוסמך את האדם מן הרחוב הוא מדידת נכס לצרכי ארנונה. ישנם כמובן שירותים רבים שמוצעים על ידי מודד מוסמך ארנונה הוא רק אחד מהם. יחד עם זאת, עיקר פעילותו של מודד מוסמך הוא באתרי בנייה ושיפוצים בהם הוא נשכר על ידי הקבלן או המהנדס וללקוח הקצה אין כל קשר איתו. במקרה של מדידת נכס לצרכי ארנונה, או לכל צורך אחר, מודד מוסמך הוא איש המקצוע שאתם רוצים שיבצע עבורכם את העבודה ובשורות הבאות מסבירים לכם המומחים של חברת מודדים ישראל למה ומדוע.
למה נדרשת מדידת נכס?
לפני שאתם יוצאים לחפש מודד מוסמך ארנונה, בואו נבין תחילה למה נדרשת מדידת נכס ואיך היא מבוצעת. מדידת נכס הוא תהליך שבו נמדד הנכס בצורה יסודית מקיר לקיר, מרצפה לתקרה, מפינה לפינה ובכלל. בתום המדידה, ניתן למעשה לשרטט את הנכס באמצעות המידות שנלקחו. מדידה זו נדרשת למטרות שונות ובכלל זה ביצוע רישום מקרקעין עבור הנכס, קביעת גובה חיוב הארנונה בגין הנכס, מדידה לפני מכירה וכן הלאה. בכל המקרים האלה, ייתכן שיש לכם כבר את מידות הנכס וייתכן שלא, אבל בכדי לוודא את המידות בפועל, וישנם לא מעט מקרים בהם המידות בפועל שונות מהמידות הרשומות, יש לבצע מדידה נוספת ואותה מבצעים באמצעות מודד מוסמך ארנונה.
מדוע חשוב לבצע מדידת ארנונה באמצעות מודד מוסמך?
מדידת נכס לצרכי ארנונה נדרשת כאשר קיימת מחלוקת בין בעל הנכס ובין הרשות המקומית לגבי גובה הארנונה שנגבית מבעל הנכס. אם למשל, גובה מכם הרשות המקומית ארנונה בגין שטח נכס שהוא גדול יותר ממה שאתם יודעים, ואתם רוצים לעדכן את שטח הנכס ברשומות של הרשות המקומית, יהיה עליכם להזמין את המודדים של הרשות המקומית או לבצע את המדידה בעצמכם. בכדי שהמדידה שלכם תהיה מקובלת ברמה המשפטית על הרשות המקומית, היא צריכה להתבצע על ידי מודד מוסמך ארנונה, וגם במקרה הזה, עשויה העירייה לשלוח מודד משלה בכדי לוודא את הנתונים.
בכל מקרה, אם אתם כבר מזמינים איש מקצוע ומשלמים לו בכדי למדוד את הנכס שלכם, אז כדאי שהדו"ח הסופי המרכז את המידות שנלקחו, יהיה מסמך קביל משפטית ומסמך כזה יכול להיות קביל משפטית אך ורק אם המדידות נערכו על ידי מודד מוסמך ארנונה. מודד מוסמך במקום מגוריכם תוכלו למצוא במאגר המודדים הישראלי המופיע באתר האינטרנט של המרכז למיפוי ישראל, שהיא הרשות שאחראית על הסמכת ורישוי מודדים מוסמכים בישראל. חברת מודדים ישראל מספקת מגוון רחב של שירותי מדידה לאתרי בנייה, פרויקטים של שיפוצים וכמובן מדידות שונות של נכסים למטרות שונות ובכלל זה לצרכי ארנונה. מודדים ישראל תשלח אליכם מודד מוסמך ארנונה שיפיק עבורכם דו"ח קביל משפטית לכל מטרה.