משפחות וזוגות רבים, או אפילו אנשים עצמאיים, מעוניינים לשדרג ולהרחיב את הבית או המבנה שקיים ברשותם. לצורך כך יש להסדיר את חריגות הבנייה אל מול רשויות החוק, ולהוציא היתרי בנייה. רבים חושבים כי התהליך הוא ארוך ומסובך, אך יחד עם אנשי המקצוע הנכונים תוכלו לעשות זאת ביעילות ולהימנע מעבירות למיניהן. המדריך הבא ימנה בפניכם דוגמאות לחריגות בניה, יסביר מה זה בכלל, מה הם היתרי בנייה, ומה העונש לעוברים על החוק.
מה זה בכלל חריגות בניה?
כאשר תבנו או תהרסו מבנה ללא קבלת אישור היתר בנייה מהרשויות המקומיות, תבצעו בעצם חריגות בניה, שלא כחוק.
היתרי בנייה – מה זה?
בכדי לבצע את הסדרת חריגות בניה באופן חוקי, עליכם להוציא היתר מהוועדה לתכנון ובנייה. המטרה של הרשויות היא לעצור את הבניות הלא חוקיות ולמנוע סכנות, לשמור על זכות הבנייה המקורית של המבנה, ובעצם ליצור מנגנון פיקוח מסוים.
אז למה לא להוציא היתר בנייה?
קול ההיגיון שואל, "אם בשביל לבנות כחוק יש צורך להוציא היתר בנייה ולהימנע מסכנה, למה אנשים לא עושים את זה?" התשובה היא, שלעתים, אנשים מקטינים ראש, ובכדי להימנע מבירוקרטיה, מניחים כי לא צריך להוציא היתר בניה במקרה שלהם. נוסף על כך, שיפוץ פנימי אינו דורש היתר בניה, לעומת שינוי שטח הבית תוך שיפוץ פנימי, שכן דורש היתר בניה. אנשים רבים לא מודעים לחוק הזה, ויכולים למצוא את עצמם מבצעים עבירה של ממש.
דוגמאות לחריגות בנייה או היתר בניה
בשביל לסבר את האוזן, אספנו עבורכם כמה דוגמאות לחריגות בנייה או היתר בניה. תופתעו לדעת, כי שימוש במבנה שלא בייעוד שהוקצה לו, נחשב לעבירה של ממש. לדוגמה, שימוש בדירה בתור צהרון או מעון נחשב לחריגת בנייה. בנוסף, בניית מחסן בחצר נחשבת גם היא, לחריגת בנייה קלה. חילוק דירה לכמה דירות, בכדי להשכירה לכמה אנשים במקביל, גם כן נחשב לחריגת בניה. דוגמה נוספת, היא סגירת המרפסת והפיכתה לחלק מהבית.
אם בכל זאת בחרתם לא להסדיר את חריגות הבנייה וההיתרים
במידה ובחרתם שלא להוציא אישורים והיתרים, אשר יאשרו את החריגה, תיאלצו לשלם קנס כבד, וכמובן להרוס את חריגת הבנייה הלא חוקית. כל זאת תוך הליך משפטי מפרך וארוך.
לסיכום, בשביל להימנע מעבירה על החוק, ההמלצה היא להיעזר באנשי מקצוע שיעזרו לכם להסדיר את החריגות ולהוציא את ההיתרים הנדרשים. אדריכלים מומלצים להסדרת חריגות בנייה תוכלו למצוא בגוגל, דרך המלצה של חברים או משפחה, או אפילו במודעה. בעת בחירת האדריכל כדאי לוודא כי הוא מחזיק בתעודות והתקנים הנדרשים, נותן מענה מקצועי, וכמובן שמספק את שירותיו תוך שמירה על אמינות ומחיר הוגן ביחס למתחרים. זכרו כי לפעמים הרצון לחסוך יכול לעלות לכם ביוקר, והוציאו את ההסדרים של חריגות הבנייה על פי החוק.